Drones gaan Franse ziekenhuizen bevoorraden

Logistiekprofs op 29 mei 2019 | 2 minuten leestijd

Twee ziekenhuizen in Frankrijk zetten drones in voor de levering van medische producten. Met de autonome vliegtuigjes kunnen zorgprofessionals de levertijden van medische producten zelf controleren. 

IT-partner Atos sloot een partnership met het openbare ziekenhuis van Parijs, Hôpitaux de Paris, en het academische ziekenhuis in Nantes. Het bedrijf werkt aan een project waarbij drones worden ingezet voor het zogenoemde ‘Ziekenhuis van de Toekomst’. 

Keuze voor meest efficiënte transportmiddel

Atos ontwikkelt voor de ziekenhuizen een softwareplatform om de levering van medische producten tussen verschillende locaties te optimaliseren en automatiseren. Gebruikers kunnen zelf een keuze maken voor het meest efficiënte transportmiddel. Dat kan een drone zijn, maar ook geautomatiseerd vervoer over water of wegtransport. De keuze wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, de verkeersdrukte, de beschikbaarheid van voertuigen en de urgentie van leveringen.

Drone goedgekeurd door Franse toezichthouder

Voor de inzet van drones maakt Atos gebruik van de technologie van Azur Drones, producent van autonome drones. Het Franse bedrijf heeft een autonome surveillance-drone ontwikkeld die in staat is 24/7 zonder besturing op afstand te opereren, aangestuurd door zijn docking station. Deze SKEYETECH-drone is op dit moment de enige geautomatiseerde drone die is goedgekeurd door de Toezichthouder op de Civiele Luchtvaart in Frankrijk.

Kosten en tijd besparen

“Onze aanpak stelt ons in staat in te spelen op de behoeften van patiënten, die producten op tijd ontvangen”, zegt Steve Péguet, Innovation Director van Atos Frankrijk. “Ook maakt het veel extra tijd vrij, zodat de medische staf meer aandacht kan besteden aan patiënten. Bovendien kunnen we dankzij dit project aanzienlijk op kosten besparen en logistieke problemen oplossen die het gevolg zijn van de steeds grotere verkeersdrukte in de grote steden.”

Een pilot met testvluchten staat binnenkort op het programma.

Gerelateerde artikelen