DHL aan de slag met robot picking cell met visiontechnologie

Logistiekprofs op 18 september 2018 | 2 minuten leestijd

DHL en Robomotive hebben een robot pickingcell geïmplementeerd op de DHL Supply Chain campus in Beringe. De pickingcell beschikt over een geavanceerd vision-systeem en kan tot 600 dozen per uur verwerken. “Deze pickingrobot neemt repetitief werk over zodat onze mensen zich kunnen concentreren op meer complexe zaken.” 

De robot bij DHL heeft een reikwijdte van 3 meter en kan tot 120 kilo tillen, waardoor met één robot 4 pallets en 25m pickfront op een flowrack worden bereikt. Het robot pick systeem scant de locatie op het moment van het picken en kan op basis daarvan afzonderlijke dozen identificeren. Inleren en masterdata zijn niet noodzakelijk. Hierdoor kunnen items snel kunnen worden uitgewisseld. Door de adaptieve combinatie van robot, vision en grijper kan de robot de oog-handcoördinatie van de mens nabootsen, waardoor producten niet meer netjes op hun plek hoeven te liggen.

Inspelen op de vraag

“Zonder herprogrammering kunnen de artikelen in de flow racks en op de pallets in de pickingcell vervangen worden door nieuwe hardlopers”, zegt Tjalling de Vries, Innovation lead van DHL Supply Chain. “Daardoor kunnen we nog sneller inspelen op veranderingen in vraag, bijvoorbeeld naar aanleiding van verkooppromoties of consumententrends.”

Volledige automatisering

De robotcel is een uitbreiding op een reeds ingezette mechanisatie van het outbound-proces bij de DHL-locatie in Limburg. Voor hardlopende items is nu volledige automatisering bereikt. Sebastian Bolt, site manager van DHL Supply Chain: “Vanaf ontvangst van de order worden de dozen automatisch gepicked, gelabeld, gesorteerd en naar loose loaded container getransporteerd. Het illustreert onze focus op innovatieve klantoplossingen.”

Generieke oplossing in een traditioneel warehouse

Voor Robomotive betekent het project een definitieve stap als bedrijf om robots ook in een warehouse omgeving te introduceren. De leverancier van robotica-oplossingen heeft al langer vergelijkbare toepassingen draaien, met name in productieomgevingen voor het picken van losse items uit een bak (binpicken). DHL wilde een generieke oplossing in een groter toepassingsgebied in een traditioneel warehouse met flowracks en pallets. 

Robomotive heeft de robotcel turnkey geleverd. Bij inzet in gewone dagdienst bedraagt de terugverdientijd circa 3 jaar.