Britse export naar EU met twee derde gedaald

Logistiekprofs op 8 februari 2021 | 2 minuten leestijd

Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben in januari fors minder goederen naar de Europese Unie geëxporteerd. Die daling lijkt te zijn ingezet door de brexit. 

Cijfers van de Britse transportbranchevereniging RHA laten zien dat de export in januari met twee derde is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Door de brexit komt er meer papierwerk kijken bij het exporteren van goederen naar de EU, waardoor veel bedrijven hebben besloten daar tijdelijk van af te zien.

De topman van RHA pleit voor extra douaneambtenaren om Britse bedrijven te ondersteunen bij het extra papierwerk. Momenteel houden tienduizend ambtenaren zich daarmee bezig. Dat aantal moet vervijfvoudigen, aldus de RHA. 

Te lang gewacht

Ook de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel merkt dat het bij de Britse douane niet goed loopt. Spullen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zou weinig problemen opleveren. Andersom is dat een ander verhaal. 

“Wat wij veel horen, is dat de Britse regering het bedrijfsleven te weinig heeft voorbereid op de brexit, met name het midden- en kleinbedrijf”, zegt Lyne Biewinga van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel tegen de NOS. “Zij hebben heel lang gewacht met voorbereiden en toen de deal kwam, was het te laat.”

Bovendien moeten Britse bedrijven voor sommige producten meer papierwerk invullen als zij naar de EU willen exporteren dan andersom. Vanuit de EU gelden bepaalde regels al sinds 1 januari, terwijl deze eisen in het VK pas vanaf 1 april ingaan. 

Vestiging in Nederland openen

Vorige week werd bekend dat honderden Britse bedrijven door de brexit overwegen om naar Nederland te komen. Een vestiging openen in de EU zou voor hen een manier zijn om papierwerk en lange wachttijden bij de grens te onlopen. 

“We zijn vrijwel dag en nacht bezig Britse bedrijven te helpen bij het openen van een vestiging in Nederland”, aldus Biewinga. “Vooral Britse MKB-bedrijven kijken naar Nederland vanwege onze goeie infrastructuur, snelle digitale verbindingen en hoogopgeleide en goed Engelssprekende beroepsbevolking. Dat maakt Nederland tot één van de favoriete vestigingslanden.”