Advies aan kabinet: alleen distributiecentra op bestaande bedrijventerreinen

Logistiekprofs op 29 oktober 2019 | 2 minuten leestijd

De bouw van grote distributiecentra moet aan banden worden gelegd. Dat is de conclusie naar aanleiding van onderzoek naar de ‘verdozing’ van Nederland. Slechts op een zeer beperkt aantal nieuwe plekken zouden nog nieuwe distributiecentra gebouwd mogen worden. 

Deze conclusies zijn opgetekend door het College van Rijksadviseurs, een adviesorgaan voor ruimtelijke ordening. Vandaag ontvangt het kabinet de adviezen, die al zijn ingezien door NRC

Het aantal grote distributiecentra in Nederland neemt in rap tempo toe. In 2016 was een dc gemiddeld 7.000 vierkante meter. Drie jaar later is dat gemiddeld 10.000 vierkante meter, met uitschieters tot boven de 50.000. Die groei blijft de komende jaren aanhouden, zo verwacht het adviesorgaan. 

Te weinig tegendruk

Het adviesorgaan concludeert dat er weinig tegendruk is bij de bouw van grote bedrijfshallen. Er wordt te gemakkelijk in groene gebieden gebouwd en weinig waarde gehecht aan aspecten als recreatie, uitzicht en biodiversiteit.  “Deze waarden vertegenwoordigen misschien geen eenvoudig te kwantificeren economische waarde, maar dragen wel in hoge mate bij aan onze maatschappelijke welvaart”, aldus het College.

‘Verbied bouw op groene grond’

De provincie of het Rijk moet volgens het College gaan bepalen waar logistiek vastgoed nog is toegestaan. Als voorbeeld noemt het bestaande grote clusters als Venlo of Tilburg, of een beperkt aantal nieuwe. 

Door nieuwe distributiecentra op ‘groene’ grond te verbieden, worden projectontwikkelaars worden gestimuleerd om bestaande industriegebieden te herontwikkelen. Deze gebieden zijn vaak verouderd en worden niet optimaal benut. Herstructurering is duur, maar kan worden gestimuleerd door een fonds. Bijvoorbeeld door bij dure clusterlocaties een paar procent van de grondprijs af te romen. 

Afbeelding: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen